suknie ślubne Warszawa

Ostatnia wizyta: Teraz jest 07 lip 2025, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ślub bez wesela
PostNapisane: 10 gru 2010, 10:32 

KSN napisał(a):
na wesele wydatek jest rzeczywiście duży ale z drugiej strony też trochę prezentów się dostaje to też nie wychodzi tak źle. a jeśli decydujemy się na sam ślub to i tak koszty są spore (kwiaty, make up, fryzjer, stroje ślubne, opłaty za slub, obrączki, samochód, fotograf ), a prezentów raczej się nie spodziewajmy więc....prawie na jedno wychodzi.
ja nie chciałam wesela bardziej ze względu na to całe jakby przedstawienie - rodzina, z którą się spotykam głównie na weselach właśnie, muzyka przy której nie koniecznie lubie się bawić, tańczenie z wujkami, za którymi nie przepadam i stres, że i tak ktoś jest niezadowolony....
dlatego wolałabym po ślubie wyjechać w podróż poślubną i już:D

To jest właśnie moje stanowisko. Jest tak, ze nei dogodzisz wszystkim, będziesz sie strasować czy wszystko gra...
Druga kwestia, ze jeżeli my zdecydujemy sie na ślub bez wesela to pieniadze, które by miały być przeznaczonę na organizację przedsiewzięcia trafią na nasze konto od rodziców na poczet mieszkania...
Poza tym obecnie organizacja wesela się nie zwraca-nawet jeśli młodzi proszą o pieniądze. załóżmy, ze koszt wesela to 40 000.. przy 100 osobach każda osoba musiałaby dać 400zł. co jest niemożliwe...

Reklama

PostNapisane: 10 gru 2010, 12:18 

Każdy patrzy na to ze swojej strony jedni widzą więcej plusów żeby robić wesele inni nie. Nie całkiem sie zgadzam że nie możliwością jest żeby dostać 400zł my jeszcze nigdy nie daliśmy mniej niż za siebie jak chodziliśmy do innych a jednak większość dokłada też coś od siebie żeby właśnie młodzi coś z tego mieli.

PostNapisane: 10 gru 2010, 12:30 

Tak, zgadzam się większość da okolo tej kwoty, ale np Młodzież za która by sie płacilo 100% nie da 400zł bo np rodzina z 2 dzieci musiałaby wg tego przelicznika dać 1600zł...

Niemniej zgadzam się-sa wartosci, których nie przelicza się na pieniadze :)

PostNapisane: 11 gru 2010, 10:54 

Nie ma co tak liczyć bo za dzieci zazwyczaj płacimy mniej a poza tym chociażby chrzestni czy rodzice teoretycznie powinni dać więcej. Mi tez się wydaje że na weselach się raczej traci ale wszyscy mi mówią że to się conajmniej równoważy

PostNapisane: 12 gru 2010, 22:18 

od dzieciństwa marzę o tym Dniu - będzie wesele :D rodzina duża i nie wyobrażam sobie, żeby kogoś wtedy zabrakło... znaczy już moi dziadkowie jedni nie żyją - to dla mnie bardzo duża strata - dlatego żeby być z nimi w ten dzień pojadę na cmentarz albo dzień przed - ale wiem że w trakcie ślubu i wesela tam ze mną będą :) i będą czuwali, żebym się przypadkiem nie potknęła i wstydu nie przyniosła ;) po weselu poprawiny a po poprawinach :D gdzieś na pewno pojedziemy :)

PostNapisane: 13 gru 2010, 08:45 

Kiedyś też marzyłam o dużym weselu, by była cała rodzina jednak gdy już dorosłam mam troszkę inne priorytety, po pierwsze gdybym miała zaprosić cała rodzine to wesele by było na ponad 300 osob gdyz moja mama ma 10 rodzeństwa a mojego narzeczonego tata ma 12 rodzeństwa wiec wyobraźcie sobie co by to było, po drugie w takim tłumie Para Młoda ginie a to ona jest najważniejsza w tym dniu, a po trzecie to co mam wydać na takie wesele wole zainwestować np w kupno mieszkania lub wyposażenie mieszkania ( ponieważ wynajmujemy mieszkanie i płacimy nie małe pieniądze)

PostNapisane: 13 gru 2010, 09:56 

no tak, priorytety priorytetami ale w moim wypadku jak utrzymuję bliskie kontakty z większą częścią rodziny to nie mogę zrobić tak, że jednego brata mamy zaproszę a drugiego nie. Taka tradycja ;) daruję sobie sąsiadów itp, bo to akurat mi nie odpowiada, że miałabym zaprosić tak jak siostra pół wsi bo by mi tyłek za przeproszeniem obrobili - dziękuję bardzo - czy byli czy nie byli to i tak będą gadali a zdanie moich sąsiadów z miasta niekoniecznie jest dla mnie ważne pod kątem zaproszenia ich lub nie.

PostNapisane: 14 gru 2010, 18:25 

Właśnie, a gdyby nie wsparcie rodziców, to bardzo możliwe że też nie zrobiłabym wesela ze względów finansowych...

PostNapisane: 14 gru 2010, 21:15 

My bronimy się jak możemy przed wsparciem finansowym od rodziców ale naprawdę jesteśmy pełni szacunku które dają rade całkowicie bez nich wyprawić wesele. Nie wiem jak to jest możliwe w dzisiejszych czasach.
U nas też sami zaproponowali ale my nie bardzo chcemy i staramy się jak najwięcej odłożyć samemu później mogą sie zdarzyć głupie sytuacje typu ja płacę więc ja decyduję. Niby nasze mamy są kochane i jak dotąd nic nam nie narzucają i twierdzą że to nasze wesele ale i tak wolimy żeby czuły sie tam jak goście.

PostNapisane: 15 gru 2010, 09:31 

Ja na początku byłam zdania ze sama musze uzbierac na wesele, ale gdy zamieszkallismy wspolnie i zauwazylismy ze nie ma opcji samemu odłozyc tyle pieniedzy to wiedzielismy ze z pomoca rodzicow nigdy do tego nie dojdzie. Nie nacisklismy na nich po wiemy ze tez nie sa zamozni, sami wyszli z propozycja by pomoc, oczywiscie co mozemy to tez dokladamy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1