suknie ślubne Warszawa

Ostatnia wizyta: Teraz jest 30 paź 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: nazwisko po ślubie
PostNapisane: 21 gru 2010, 11:54 

Formalności związane ze zmianą nazwiska

Jeśli zdecydowałaś się po ślubie przyjąć nazwisko męża czeka Cię kilka formalności. Oto krótki przewodnik który pozwoli Ci przejść je bez zbędnych nerwów. Po pierwsze, zrób kilka kopii aktu ślubu, będą one potrzebne w urzędach podczas składania wniosków o wymianę dokumentów.

Dowód osobisty

Najważniejsza jest wymiana dowodu osobistego. Powinnaś to zrobić w terminie do 14 dni od daty zawarcia małżeństwa. Zanim wybierzesz się do Urzędu Miasta przygotuj potrzebne dokumenty:

* Odręcznie wypełniony i podpisany wniosek o wydanie dowodu osobistego. Możesz go ściągnąć ze strony MSWiA.
* Obecny dowód osobisty
* Dwie aktualne fotografie o wymiarach 35 x 45 mm, bez nakrycia głowy, okularów z ciemnymi szkłami, głowa w pozycji lewego półprofilu, z widocznym lewym uchem (bez ozdób)
* Odpis skrócony aktu małżeństwa
* Dowód wniesienia opłaty za wydanie dowodu osobistego. Wpłaty w wysokości 30 zł możesz dokonać na miejscu w kasie urzędu.

Wniosek musisz złożyć osobiście umawiając się wcześniej telefonicznie z urzędnikiem. Nowy dowód także odbierasz osobiście. Szczegóły procedury znajdziesz na stronie Urzędu Miasta.

Powiadomienie Urzędu Skarbowego

Na powiadomienie Urzędu Skarbowego masz 30 dni od momentu odebrania dowodu osobistego. W tym celu musisz wypełnić i wysłać lub zanieść osobiście do Urzędu Skarbowego formularz NIP-3. Formularz do ściągnięcia w formacie PDF znajdziesz na stronie Ministerstwa Finansów. Uwaga: jeśli prowadzisz własną działalność gospodarczą, powinnaś wypełnić formularz NIP-1.

Pozostałe dokumenty

Twoje nowe nazwisko powinno się też znaleźć w prawie jazdy, dowodzie rejestracyjnym, paszporcie, legitymacji studenckiej i banku w którym masz konto lub kartę. Jeśli pracujesz, poinformuj pracodawcę. Jest wiele instytucji, które powinny wiedzieć o zmianie Twojego nazwiska, ale nie wszystkie musisz koniecznie zawiadamiać od razu. Dla własnej wygody lepiej jednak nie odkładać wszystkiego na później. Zbierz korespondencję z ostatniego miesiąca i sprawdź, kto regularnie wystawia Ci rachunki lub przekazuje inne dokumenty. To właśnie te instytucje powinnaś zawiadomić. Poniżej krótka lista, która na pewno nie wyczerpuje wszystkich możliwości.

O zmianie nazwiska powiadom wystawców rachunków.

* zakład gazowniczy
* zakład energetyczny
* operator telefonii
* dostawca internetu
* dostawca telewizji kablowej
* administracja lub właściciel budynku, w którym mieszkasz
* ubezpieczyciel, jeśli ubezpieczasz mieszkanie lub masz polisę na życie
* sklep internetowy, jeżeli zamawiasz w nim regularnie

Wymiana dokumentów i aktualizacja danych niekoniecznie musi oznaczać godziny spędzone na staniu w kolejkach. Zanim wybierzesz się do urzędów i innych instytucji zadzwoń lub zajrzyj do internetu. Sprawdź godziny urzędowania i upewnij się, że zgromadziłaś wszystkie potrzebne dokumenty. Powodzenia!

Reklama

PostNapisane: 21 gru 2010, 13:11 

Katorii napisał(a):
Nie powinniśmy oceniać młodego szczególnie biorąc pod uwagę fakt że w dzisiejszych czasach tak bardzo liczą sie pieniądze...
I co sprawdzałyście swoje nazwisko? Moich jest ponad 800 ale narzeczonego juz tylko 300 :)

Mojego 6315, jego 5133 :) a podwójnego nie znalazło żadnego ;P

PostNapisane: 29 gru 2010, 14:23 

Katorii, ale napisz czemu tak sie uparałas na to by pozostac przy swoim?ja juz ewentualnie jak bym miała pozostac przy swoim to bym sie uparla tez przy tym tym by tez dzieci mialy moje nazawisko by przedłyzyc mój ród :), a ty i tak nie przedluzszysz nazwiska

PostNapisane: 29 gru 2010, 16:32 

To długa historia i dla obcych pewnie głupia ale po śmierci taty nasze nazwisko nosi jeszcze jego syn z pierwszego małżeństwa który wyrządził całej naszej rodzinie wiele złego i pomimo tego ze to głupie i zdaje sobie sprawę ze jest jeszcze wiele osób o takim nazwisku jak moje to nie chcę żeby świadectwem Taty była tak okrutna osoba. Nie potrafię Wam tego wytłumaczyć bo to się bierze z serca a nie rozsądku... i tak jak pisałam bardzo bym chciała żeby dzieci i mąż przejęli moje ale nie mogę tego od nich wymagać

PostNapisane: 29 gru 2010, 17:25 

no teraz to cie rozumiem, dla mnie to jest konkretny powód, myślę ze w takim przypadku podobnie bym postąpiła, a rozmawiałaś ze swoim narzeczonym by przyjął twoje nazwisko?jak zareagował? ja tylko właśnie nie rozumiem dziewczyn które od tak zostają przy swoim nazwisku bo tak im się podoba i chcą być po prostu oryginalne

PostNapisane: 30 gru 2010, 09:04 

Rozmawiałam ze chce zostać przy swoim narzeczony zna całą sytuację doskonale mnie rozumie i nie ma nic przeciwko ale nie pytałam czy on nie chciałby przyjąć mojego obawiam się jak przyjmie to jego rodzina i nie chcę robić jeszcze większych problemów

PostNapisane: 30 gru 2010, 11:12 

ale wiesz nie przejmuj się rodzina, moze właśnie on by chciał przyjąć twoje tylko ty mu tego nie proponujesz, jeśli rozumie twoją sytuacje i wie dlaczego zostajesz przy swoim to może wcale mu nie zależy na tym by on pozostał przy swoim, myślę, że warto kiedyś poruszyć ten temat jak będziecie sami

PostNapisane: 02 sty 2011, 11:54 

Nigdy nie myślałam o tym w ten sposób który mi teraz przedstawiłaś napewno porozmawiam z nim o tym tak na spokojnie bo wiem ze ze swoim nazwiskiem nie jest wcale związany. Dziękuję :)

PostNapisane: 02 sty 2011, 18:51 

beti86 napisał(a):
ale wiesz nie przejmuj się rodzina, moze właśnie on by chciał przyjąć twoje tylko ty mu tego nie proponujesz, jeśli rozumie twoją sytuacje i wie dlaczego zostajesz przy swoim to może wcale mu nie zależy na tym by on pozostał przy swoim, myślę, że warto kiedyś poruszyć ten temat jak będziecie sami

popieram - na prawdę warto o tym rozmawiać - jesteście parą, planujecie się pobrać, stworzyć rodzinę - więc powinniście rozmawiać na każdy temat - oczywiście w odpowiednich warunkach, na spokojnie i bez presji :) przedstaw mu swój punkt widzenia i zapytaj o jego - czy nie chciałby razem z Tobą mieć Twoje nazwisko i tym samym nazwiskiem obdarzyć Wasze dzieci :)

PostNapisane: 03 sty 2011, 09:17 

Dzięki dziewczyny Wasze rady wydają mi sie bardzo sensowne ale nadal obawiam sie trochę reakcji jego rodziny widzicie z racji tego że jego mama mieszka za granicą to jest tak trochę dziwnie nie chcę żeby wyszło tak że faworyzujemy moja rodzinę czy coś takiego

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1